duminică, 28 septembrie 2014

Ce credeti despre Osea 2:11?

Pace, har si binecuvantari, de la Dumnezeu, Tatal nostru ceresc si de la Domnul si Mantuitorul nostru Isus Christos, Fiul sau, prin duhul sfant!

Ce credeti despre Osea 2:11?
"Şi voi face să înceteze toată veselia ei, sărbătorile ei, lunile cele noi ale ei şi sabatele ei şi toate adunările ei de sărbătoare."

Acest verset arata ca sabatul poate inceta pentru o vreme, ceea ce cei care iubesc sabatul mai mult decat adevarul, nu vor accepta sa auda, spunand ca acest verset nu este inteles de cei care afirma asa ceva. 

Cei care iubesc sabatul mai mult decat adevarul, isi fac din el un idol. Caci ce este un idol? Pe langa statui si picturi ale idolilor sculptati, turnati si pictati, orice lucru care te robeste si te face sa-l iubesti si sa-i slujesti in mod necugetat, este un idol si este o inchinare la idoli: Coloseni 3:5. "Omorâţi deci mădularele voastre, cele de pe pământ: curvie, necurăţie, patimă, poftă rea şi lăcomie, care este idolatrie"

Iar ca acest aspect - adica implinirea profetiei - poate sa serveasca ca precedent pentru o alta incetare a sabatului pentru un timp, inchinatorii de acest fel, ar considera chiar o blasfemie. Treaba lor, ei vor raspunde.

Pe langa acest verset (Osea 2:11), as dori sa va mai recomand niste piste despre sabat.
Despre ce este vorba pe scurt:
1. Sabatul a fost "facut" pentru om si nu pentru ingeri, altfel cum ar veghea ingerii in sabat asupra credinciosilor si sa-i scape? Deci sabatul n-a existat inainte de oameni. Concluzia ca "sabatul" este din "vesnicii" este falsa.
Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sabat.” (Marcu 2:27)
Ceea ce este "facut" nu poate fi din vesnicii. Si inca ceva: daca sabatul ar fi existat inainte de om, ar fi insemnat ca omul sa fie facut pentru sabat si nu viceversa.
2. Sabatul a fost descoperit abia lui Moise, la muntele Sinai (conform cartii lui Neemia).
Neemia 9:13. Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.
14. Le-ai facut cunoscut sabatul tau cel sfant si le-ai dat prin robul tau Moise, porunci, invataturi si o lege. 
Aici se argumenteaza ca sabatul a fost uitat in robia din Egipt, dar atunci de ce nu se pomeneste o iota despre faptul ca cineva dintre credinciosii de inaintea coborarii in Egipt ar fi tinut sabatul.
3. Ce credeti despre Osea 2:11?
"Voi face sa inceteze toata bucuria ei, sarbatorile ei, lunile ei cele noi, sabatele ei si toate praznicele ei."
a) s-a implinit deja
b) urmeaza sa se implineasca
Oricum ati interpreta, cuvantul de aici este o profetie si trebuie sa se implineasca, daca inca nu s-a implinit.
4. Orice om lucid la minte, care a citit toata Biblia, va alege punctul a. "Incetarea sabatului" nu poate fi facuta decat de cineva care este "Domn" al sabatului, "Domn" peste sabat... Daca sabatul nu ar putea inceta, ar fi egalul acestui Domn si nu supusul lui.
Marcu 2: 28 "asa ca Fiul omului este Domn chiar si al sabatului"
5. Punctul 4 creaza un precedent. Ceea ce a fost "incetat" odata, mai poate inceta si a doua oara, daca "Domnul sabatului" vrea asta.
6. Conform cartii Faptele Apostolilor, in Noul Legamant sabatul nu a fost reconfirmat, nici pentru ziua a saptea, nici pentru ziua intai si nici pentru o alta zi (vinerea, ca la musulmani). 
Faptele Apostolilor 15:
1. Cativa oameni, veniti din Iudeea, invatau pe frati si ziceau: "Daca nu sunteti taiati imprejur dupa obiceiul lui Moise, nu puteti fi mantuiti."
2. Pavel si Barnaba au avut cu ei un viu schimb de vorbe si pareri deosebite; si fratii au hotarat ca Pavel si Barnaba si cativa dintre ei, sa se suie la Ierusalim la apostoli si prezbiteri, ca sa-i intrebe asupra acestei neintelegeri.
3. Dupa ce au fost petrecuti de biserica pana afara din cetate, si-au urmat drumul prin Fenicia si Samaria, istorisind intoarcerea neamurilor la Dumnezeu; si au facut o mare bucurie tuturor fratilor.
4. Cand au ajuns la Ierusalim, au fost primiti de biserica, de apostoli si de prezbiteri, si au istorisit tot ce facuse Dumnezeu prin ei.
5. Atunci unii din partida fariseilor, care crezusera, s-au ridicat si au zis ca neamurile trebuie sa fie taiate imprejur si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise.
6. Apostolii si prezbiterii s-au adunat laolalta, ca sa vada ce este de facut.
7. Dupa ce s-a facut multa vorba, s-a sculat Petru si le-a zis: "Fratilor, stiti ca Dumnezeu, de o buna bucata de vreme, a facut o alegere intre voi, ca, prin gura mea, neamurile sa auda cuvantul evangheliei si sa creada.
8. Si Dumnezeu, care cunoaste inimile, a marturisit pentru ei si le-a dat duhul sfant ca si noua.
9. N-a facut nicio deosebire intre noi si ei, intrucat le-a curatat inimile prin credinta.
10. Acum, dar, de ce ispititi pe Dumnezeu si puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta?
11. Ci credem ca noi, ca si ei, suntem mantuiti prin harul Domnului Isus."
---
19. De aceea, eu sunt de parere sa nu se puna greutati acelora dintre neamuri care se intorc la Dumnezeu;
20. ci sa li se scrie doar sa se fereasca de pangaririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate si de sange.
---
24. Fiindca am auzit ca unii, plecati dintre noi fara vreo insarcinare din partea noastra, v-au tulburat prin vorbirile lor si v-au zdruncinat sufletele, zicand sa va taiati imprejur si sa paziti Legea;
25. noi, dupa ce ne-am adunat cu totii laolalta, cu un gand, am gasit cu cale sa alegem niste oameni si sa-i trimitem la voi impreuna cu preaiubitii nostri Barnaba si Pavel,
26. oamenii acestia care si-au pus in joc viata pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos.
27. Am trimis, dar, pe Iuda si pe Sila, care va vor spune prin viu grai aceleasi lucruri.
28. Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua sa nu mai punem peste voi nicio alta greutate decat ceea ce trebuie,
29. adica: sa va feriti de lucrurile jertfite idolilor, de sange, de dobitoace sugrumate si de curvie, lucruri de care, daca va veti pazi, va fi bine de voi. Fiti sanatosi!"
7. Isaia 66:23 nu poate fi adus in sprijinul continuitatii sabatului, fiindca atunci si sarbatoarea lunilor noi ar trebui celebrate. O explicatie mult mai plauzibila ar fi ca sabatul si lunile noi vor fi tinute din nou abia pe noul pamant, conform cu scenariul descris in cartea lui Isaia 66:24: oamenii care scapa de judecata distrugatoare, datorita pocaintei lor, vin sa se inchine in fiecare luna noua si fiecare sabat. Cine sunt acesti oameni si de ce nu fac parte din "Mireasa Domnului Isus" am explicat in diferite articole de pe blogul Har Si Mantuire.
Cu dragoste crestina,
Ionica T.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.