duminică, 28 septembrie 2014

Ce credeţi despre Osea 2:11? Eşti obsedat de ziua a şaptea?

Pace, har şi binecuvantări, tuturor adventiştilor şi sâmbătarilor de orice fel, de la Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos, Fiul sau, prin duhul sfant!
Ce credeţi despre Osea 2:11?
"Şi voi face să înceteze toată veselia ei, sărbătorile ei, lunile cele noi ale ei şi sabatele ei şi toate adunările ei de sărbătoare."

Dragii mei, acest verset arată că sabatul poate înceta pentru o vreme, şi este posibil ca cei care iubesc sabatul mai mult decât adevărul, nu vor accepta să audă, spunând că acest verset nu este înţeles de cei care afirmă aşa ceva. 

Cineva - el însuşi "sâmbătar" - a scris un articol având titlul "Obsedaţii de ziua a şaptea", avertizând că cei care iubesc sabatul mai mult decât pe Domnul Isus, îşi fac din el un idol. 
Am putea parafraza textul din Matei 10:37 astfel:
"Cine iubeşte sabatul, mai mult decât pe mine, nu este vrednic de mine"

Căci ce este un idol? Pe lângă statui şi picturi ale idolilor sculptaţi, turnaţi şi pictati, orice lucru care te robeşte şi te face să-l iubeşti şi să-i slujeşti în mod necugetat, este un idol şi este o închinare la idoli: Coloseni 3:5. "Omorâţi deci mădularele voastre, cele de pe pământ: curvie, necurăţie, patimă, poftă rea şi lăcomie, care este idolatrie"

Iar că acest aspect - adică împlinirea profeţiei din Osea 2:11 - poate să servească ca precedent pentru o altă încetare a sabatului pentru un timp, închinătorii de acest fel, ar considera chiar o blasfemie.

Pe langă acest verset (Osea 2:11), aş dori să vă mai recomand nişte piste despre sabat.
Despre ce este vorba pe scurt:
1. Sabatul a fost "făcut" pentru om şi nu pentru îngeri, altfel cum ar veghea îngerii în sabat asupra credincioşilor şi să-i scape? Deci sabatul n-a existat înainte de oameni. Concluzia că "sabatul" este din "veşnicii" este falsă. Orice lucru care a fost făcut, nu poate fi din veşnicii. Singurul care este din veşnicii, este Dumnezeu.
Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sabat.” (Marcu 2:27)
Ceea ce este "făcut" nu poate fi din vesnicii. Şi încă ceva: dacă sabatul ar fi existat înainte de om, ar fi însemnat ca omul să fie făcut pentru sabat şi nu viceversa.
2. Sabatul a fost descoperit abia lui Moise, la muntele Sinai (conform cărtii lui Neemia, deci nu este părerea mea, ci a leviţilor de pe timpul lui Neemia).
Neemia 9:13. Te-ai coborât pe muntele Sinai, le-ai vorbit din înălţimea cerurilor şi le-ai dat porunci drepte, legi adevărate, învăţături şi orânduiri minunate.
14. Le-ai făcut cunoscut sabatul tău cel sfânt şi le-ai dat prin robul tău Moise, porunci, învăţături şi o lege. 
Aici se argumentează că sabatul a fost uitat în robia din Egipt şi trebuia descoperit din nou, dar textul nu scrie de o redescoperire, fiindcă nu se pomeneşte o iotă în Biblie despre faptul că cineva dintre credincioşii de înaintea coborârii în Egipt ar fi ţinut sabatul.
3. Ce credeti despre Osea 2:11?
"Voi face să înceteze toată bucuria ei, sărbătorile ei, lunile ei cele noi, sabatele ei şi toate praznicele ei."
a) s-a implinit deja
b) urmează să se împlinească
Oricum aţi interpreta, cuvântul de aici este o profeţie şi s-a împlinit în timpul exilului din Babilon.
4. Orice om lucid la minte, care a citit toată Biblia, va alege punctul a. "Încetarea sabatului" nu poate fi făcută decât de cineva care este "Domn" al sabatului, "Domn" peste sabat... Dacă sabatul nu ar putea înceta, ar fi egalul acestui Domn şi nu supusul lui.
Marcu 2:28 "aşa că Fiul omului este Domn chiar şi al sabatului"
5. Punctul 4 crează un precedent. Ceea ce a fost "încetat" odată, mai poate înceta şi a doua oară, dacă "Domnul sabatului" vrea asta.
6. Conform cărţii Faptele Apostolilor, în Noul Legământ sabatul nu a fost reconfirmat, nici pentru ziua a şaptea, nici pentru ziua întâi şi nici pentru o altă zi. 
Faptele Apostolilor 15:
1. Câţiva oameni, veniţi din Iudeea, învăţau pe fraţi şi ziceau: "Dacă nu sunteţi tăiaţi împrejur după obiceiul lui Moise, nu puteţi fi mântuiţi."
2. Pavel şi Barnaba au avut cu ei un viu schimb de vorbe şi păreri deosebite; şi fraţii au hotărât ca Pavel şi Barnaba şi câţiva dintre ei, să se suie la Ierusalim la apostoli şi prezbiteri, ca să-i întrebe asupra acestei neînţelegeri.
3. După ce au fost petrecuţi de biserică până afară din cetate, şi-au urmat drumul prin Fenicia şi Samaria, istorisind întoarcerea Neamurilor la Dumnezeu; şi au făcut o mare bucurie tuturor fraţilor.
4. Când au ajuns la Ierusalim, au fost primiţi de biserică, de apostoli şi de prezbiteri, şi au istorisit tot ce făcuse Dumnezeu prin ei.
5. Atunci unii din partida fariseilor, care crezuseră, s-au ridicat şi au zis că Neamurile trebuie să fie tăiate împrejur şi să li se ceară să păzească Legea lui Moise.
6. Apostolii şi prezbiterii s-au adunat laolaltă, ca să vadă ce este de făcut.
7. După ce s-a făcut multă vorbă, s-a sculat Petru şi le-a zis: "Fraţilor, ştiţi că Dumnezeu, de o bună bucată de vreme, a făcut o alegere între voi, ca, prin gura mea, Neamurile să audă cuvântul Evangheliei şi să creadă.
8. Şi Dumnezeu, care cunoaşte inimile, a mărturisit pentru ei şi le-a dat Duhul Sfânt ca şi nouă.
9. N-a făcut nicio deosebire între noi şi ei, întrucât le-a curăţat inimile prin credinţă.
10. Acum, dar, de ce ispitiţi pe Dumnezeu şi puneţi pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici părinţii noştri, nici noi nu l-am putut purta?
11. Ci credem că noi, ca şi ei, suntem mântuiţi prin harul Domnului Isus."
---
19. De aceea, eu sunt de părere să nu se pună greutăţi acelora dintre Neamuri care se întorc la Dumnezeu;
20. ci să li se scrie doar să se ferească de pângăririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate şi de sânge.
---
24. Fiindcă am auzit că unii, plecaţi dintre noi fără vreo însărcinare din partea noastră, v-au tulburat prin vorbirile lor şi v-au zdruncinat sufletele, zicând să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi Legea; 25. noi, după ce ne-am adunat cu toţii laolaltă, cu un gând, am găsit cu cale să alegem nişte oameni şi să-i trimitem la voi împreună cu preaiubiţii noştri Barnaba şi Pavel,
26. oamenii aceştia care şi-au pus în joc viaţa pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos.
27. Am trimis, dar, pe Iuda şi pe Sila, care vă vor spune prin viu grai aceleaşi lucruri.
28. Căci s-a părut nimerit Duhului Sfânt şi nouă să nu mai punem peste voi nicio altă greutate decât ceea ce trebuie,
29. adică: să vă feriţi de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate şi de curvie, lucruri de care, dacă vă veţi păzi, va fi bine de voi. Fiţi sănătoşi!"
7. Isaia 66:23 nu poate fi adus în sprijinul continuităţii sabatului, fiindcă atunci şi sărbătoarea lunilor noi ar trebui celebrate. O explicaţie mult mai plauzibilă ar fi că sabatul şi lunile noi vor fi ţinute din nou abia pe noul pământ, conform cu scenariul descris în cartea lui Isaia 66:24: oamenii care scapă de judecata distrugătoare, datorită pocăinţei lor, vin să se închine în fiecare lună nouă şi fiecare sabat. Cine sunt aceşti oameni şi de ce nu fac parte din "Mireasa Domnului Isus" am explicat în diferite articole.
Pentru cei interesaţi, de aceste articole, pot să mă contacteze astfel:
E.mail bibliaantica@yahoo.com
Mobil 0748073132
Cu dragoste creştină,
Ionică Takacs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu