marți, 9 septembrie 2014

Raspunsuri date credinciosilor din comunitatea sambatarilor

Raspunsuri date credinciosilor din comunitatea sambatarilor

Pace, har si binecuvantari frate XX,
O sa iti raspund aici la punctul 1. urmand celelelte puncte in alte postari.
"fiindcă dezlega ziua sabatului" Ioan 5:18
Terminologia mea, dupa cum vezi, este biblica. Autoritatea aceasta de a lega si dezlega o aveau si apostolii (Matei 16:19, 18:18). A lega inseamna a da o legare (lege) si a dezlega inseamna a da o dezlegare unei legi. Paganii din imperiul medo-persilor nu aveau o astfel de alternativa, o lege neputand fi abrogata niciodata, de aceea cand Haman a obtinut o lege anti-evreiasca, o alta lege a fost data, prin care se permitea ca evreii sa se apere.
Ca sa ma intelegi mai bine, o sa fac aici o paralela cu un alt subiect in care sunt legari si dezlegari: mancarea animalelor.
In gradina Eden, Dumnezeu a dat o legare, legiuind fiecarui regn de pe pamant hrana sa.
Pentru regnul uman, Biblia Fidela: "fiecare verdeata care aduce samanta... si fiecare pom... care aduce samanta.
Pentru regnul animal, Biblia Fidela: "fiecare planta verde"
Insa toate fapturile si-au stricat calea pe pamant (Gen 6:12), de aceea regnul animal s-a rupt in ierbivore (animale curate) si carnivore (animale necurate), fapt ce s-a petrecut inca inainte de potop (Gen 7:2).
Dupa potop s-a permis consumul fiecarei specii de animal (Gen 9:3), deoarece Dumnezeu nu a creat nimic necurat si exemplarele (puii) ce s-au nascut in corabie, au fost hranite cu hrana naturala (ierburi si seminte). Ulterior, pe timpul lui Moise, s-a revenit iarasi la o dieta de carne a ierbivorelor, deoarece carnivorele mancau deseori hoiturile animalelor ce mureau de diferite boli ce se putea transfera si la oameni.
Vedem aici trei timpuri de legi. Prima lege este dezlegata, pentru a se putea suplimenta dieta, care din cauza conditiilor de clima, care s-a schimbat, putea genera lipsuri. A doua lege este dezlegata si ea, pentru a restrange dieta, din motive de prevenire a bolilor. Si in final avem o relegare a primei legi, spun asta stiind ca avem promisiunea ca moartea va inceta, acest lucru ducand si la nemurirea animalelor. Ele nu vor fi taiate pentru jertfa, nici mancate pentru hrana, pentru ca pe pamant va fi o abundenta de hrana si toti oamenii se vor intoarce la dieta originala din Eden. Isaia nu degeaba arata scene idilice, cand turme de animale sunt manate de copilasi, prunci de la tata mamei se joaca cu cobrele periculoase si animale foste carnivore manca paioase alaturi de cele ierbivore.
Din nefericire, cultura noastra asazisa crestina inca este impregnata de viziunea pagana despre dreptate, ca la medo-persi, unde legile sunt rigide si nu se pot schimba. Noi avem crampe pagane de nedreptate in stomac si nu intelegem dreptatea. Bine a zis profetul, doar in imparatia mesianica vom avea o perspectiva plenara asupra dreptatii, fiind invatati ce inseamna dreptatea.
---
Pace, har si binecuvantari frate XX,
Sunt de acord cu ce ai scris:
"Faptul că ar exista vreo diferență de timp nu înseamnă că timpul pământenilor ar fi necunoscut celor din ceruri... Altfel Dumnezeu nu ar mai avea control asupra pământului, neștiind când și cum să intervină la timp. Afirmațiile biblice din Psalmi și Petru nu arată că în cer nu ar fi timp la ora actuală (altceva va fi când se va încheia Mileniul, când toate vor intra într-o schimbare) ci că Dumnezeu este dincolo de timp, și că el este deasupra timpului."
Cum ar trebui vazut deci timpul? E un lucru etern, caci este scris: "din vesnicii in vesnicii tu esti Dumnezeu" Ps 90:2
Ca sa existi vesnic trebuie ca spatiul si timpul in care traiesti sa fie vesnice. Iar ca sa poti crea in ziua a patra toti astrii din Univers, unii atat de colosali, iti trebuie o acceleratie si o viteza cu mult mai mare ca viteza luminii.
Timpul este masurabil in subdiviziuni, ca anul lumina, anul solar, luna, saptamana, ziua, ora, minutul, secunda, se poate aplica. Insa ca ceva sa fie masurabil trebuie sa aiba un inceput si un spatiu existential.
Raportul dintre Dumnezeu si om in spatiu, timp, acceleratie si viteza
Ca o paralela: Ce as face eu ca om, in timpul si spatiul furnicilor? Ca sa nu mai vorbesc de acceleratia si viteza pe care o au? M-as odihni cat se odihnesc ele sau ele s-ar odihni cat ma odihnesc eu? As putea sa le impun eu normele mele de traire sau sa ma ghidez dupa ale lor? Am vazut un documentar despre imensitatea Universului si asta este numai al doilea cer. Exista astrii uriasi, foarte uriasi. Lumea aceasta este imensa, imensa, imensa. Nu te poti considera nici macar ca o furnica! Nu ma mira faptul ca Dumnezeu, prin Isaia spune despre natiuni ca sunt un praf de pulbere pe cantar, in raport cu perceptia pe care o are Dumnezeu, fata de tot ce este.
Perceptii gresite, venind din necunoasterea temeinica a limbii ebraice
Geneza 1:1 spune de crearea a doua ceruri, caci este un plural dual si nu un plural multiplu, pe cand Biblia arata ca sunt trei ceruri, deci daca ar fi fost vorba de crearea a trei ceruri, ar fi fost folosit pluralul multiplu.
"Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu ştiu; fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer." 2Cor 12:2
Avand doar perceptia asupra textului romanesc, nestiind ca avem de a face cu un plural dual, multi cred ca textul vorbeste si de creatia ingerilor, care locuiesc in cerul al treilea alaturi de Dumnezeu. La fel se crede si despre lumina, generalizand termenul. Dar ce lumina a fost creata in prima zi? Caci exista o forma de lumina inca din eternitate (1Tim 6:16).
Probabil ca aceasta "lumina primordiala" este o lumina care nu se vede cu ochii umani, deoarece tot ce se vede a fost facut din lucruri care nu se vad (Evrei 11:3). Din aceasta lumina primordiala, care nu se vede cu ochii umani, a fost creata o lumina care se vede cu ochii umani. Lumina care se vede cu ochii umani, a aparut doar in cerul al doilea in ziua numita "intai", unde era intuneric. In cerul al treilea a fost numai "lumina primordiala" iar in cerul al doilea a fost numai intuneric. Asa reiese din armonia textelor. La fel ne-am insela in multe alte privinte, daca nu avem un punct de plecare corect.
Crearea alternantei zi si noapte in cerul al doilea, sau mai exact, conform cu Geneza a alternantei noapte si zi, nu a afectat cu nimic starea din cerul al treilea, unde a ramas in continuare numai lumina.
Iata cateva probleme, care vin din necunoasterea textului asa cum este in ebraica.
Voi continua sa iti raspund in postarile pentru ceilalti.
---
Pace, har si binecuvantari,
Sora XX, iti raspund pe scurt ...
Eu am adus un exemplu din cadrul unei legi divine, cu privire la legea de alimentatie. Care s-a schimbat si care se va schimba. Asta arata ca legile sunt schimbatoare si Biblia arata ca legea se poate schimba in doua situatii:
1. Unde se schimba preotia - Evrei 7:12.
"Iar dacă preoţia s-a schimbat urmează numaidecât şi schimbarea Legii." 
2. Unde se schimba cadrul de aplicare a legii.
Acolo unde nu se schimba nici preotia si nici cadrul, LEGEA NU SE SCHIMBA.
Legea asupra alimentatiei data in Eden s-a schimbat, deoarece s-a schimbat CADRUL de aplicare. Asta insemnand schimbari de clima, pamantul blestemat sa nu rodeasca cum rodea inainte, suplimentare ce vinea din lipsa unor proteine, etc..
Daca aceste doua aspecte le accepti ca fiind moduri de aplicare a justitiei divine, poti incepe a invata dreptatea, sau o particica din ce inseamna dreptatea, ce este o lege si de ce se da, cadrul legal, si multe altele.
Cei ce nu accepta aceste doua principii divine, cad in diferite explicatii bizare cu privire la anumite texte, ca de exemplu, de ce nu i-a ucis Dumnezeu pe Adam si Eva in ziua in care au mancat din pom, cum au fost avertizati, spunand ca ba da i-a ucis, dar ziua aceea a tinut 1000 de ani sau ca ei au fost iertati, ambele variante fiind gresite, deoarece nu i-a ucis deoarece s-a schimbat cadrul legal, intrand in vizor un al treilea element, Diavolul. DACA nimeni nu s-ar fi implicat sa ii ispiteasca si prima pereche de oameni ar fi mancat din pom DIN PROPRIE INITIATIVA, ar fi murit pe loc, in aceeasi zi. Insa, datorita faptului ca a intrat pe rol un alt element, legea nu a fost aplicata in aceeasi zi.
Cain, David si Batseba: Unii pot stiga cu indignare, de ce nu aplica Dumnezeu legea, daca el cere sa o aplicam? De ce nu i-a ucis Dumnezeu, dar omoara pe unul care strange vreascuri pentru foc in sabat?
Omul firesc, nu poate intelege dreptatea, deoarece nu intelege nici legea. Nu o intelege, deoarece nu intelege CADRUL legal si nici schimbarile de cadru.
Despre CADRUL LEGAL al sabatului voi scrie in postarile viitoare.
---
Pace, har si binecuvantari tuturor,
Sora XX am sa iti raspund, concentrandu-ma la aceasta postare asupra ceea ce ai scris mai jos:
Sora XX a scris:
“Pace tuturor! Frate Ionica, cea de a saptea zi din saptamana, SABATUL(ziua de odihna) a fost data inca de la intemeierea lumii, astfel este de inteles ca Adam si Eva si urmasii lor au tinut Sabatul, sau mai precis, cei care au cautat pe Dumnezeu au tinut ce a spus Dumnezeu, nu?!”
Biblia arata:
1. Dumnezeu s-a odihnit in a saptea zi, de toate lucrarile lui. Ziua a saptea a fost binecuvantata pentru ca a fost un END, un sfarsit al creatiei, nu pentru ca Dumnezeu ar fi fost sleit si lipsit de vaga dupa o saptamana de creat!
Genesa (Facerea) 2
1. Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor. 2. In ziua a saptea, Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea pe care o facuse; si in ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. 3. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o zidise si o facuse.
2. Prin profetul Isaia Dumnezeu spune ca el nu oboseste, deci odihna lui nu a venit din necesitate fiziologica. Singurul lucru ce il oboseste sunt pacatele oamenilor
"Nu stii? N-ai auzit? Dumnezeul cel Vesnic, DOMNUL, a facut marginile pamantului. El nu oboseste, nici nu osteneste; priceperea Lui nu poate fi patrunsa." Isaia 40:28
3. Evreii nu au stiut de sabat pana la muntele Sinai.
Motive probabile:
a. Fie Dumnezeu nu l-a descoperit INCA pana atunci nimanui
b. Fie l-a descoperit dar stramosii evreilor l-au uitat compet undeva in istorie si a fost necesar reinstituirea lui
Neemia 9:
13. Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.
14. Le-ai facut cunoscut Sabatul Tau cel sfant si le-ai dat prin robul Tau Moise, porunci, invataturi si o Lege.
Cum putem decide care din cele doua variante (a sau b ) este corecta?
---
Pace, har si binecuvantari,
Sora XX, ai scris:
“Multumesc tare frumos-accept si corectari.”

Prea multe nu am ce sa scriu. Legea per ansamblul ei este numita sfanta, dreapta si buna, chiar de apostolul Pavel. Dar este pentru pamanteni. "Sabatul a fost facut pentru om." La fel si alte legi. Ori Mireasa se pregateste pentru cer. Acolo sunt alte realitati. Si alte legi, de exemplu, este strict interzisa casatoria. Ingerii nu se casatoresc. Nici noi nu vom fi casatoriti in cer. In cer vom fi asexuali, fara sex, deci porunca 'Sa nu comiti adulter' nu isi are rostul in cer, din moment ce nu ai un sot (sau sotie) si nici nu ai cu ce sa faci un act sexual.
Intreba cineva "Atunci cum ne vom urina?". Nu ne vom urina ca papamntenii, din moment ce nu vom bea apa si nici un lichid, asa cum il beau pamantenii. Noi il vom bea in alt mod. In existenta aceasta extra-terestra, privim acum ca prin ceata, sunt lucruri uimitoare, care vor recompensa "pierderile" ce le-am lasat pe pamamnt, cum spunea un autor crestin, englez.
---
Pace, har si binecuvantari,
Sora XX, iti raspund cu drag.
O sa raspund pas cu pas la fiecare intrebare.
Sora XX a scris:
“Draga Ionica, am sa-ti pun cateva intrebari si daca vrei, poti sa-mi raspunzi, bine?
Daca ramanem la CADRUL de la inceput(intemeierea lumii).
1.Crezi ca SABATUL facea parte din acest CADRU perfect?”
Da, cred cu fermitate. Numai ca creatia sabatului face parte din crearea Universului, care este compus din doua ceruri, adica cerul atmosferic si cerul inter-stelar si pamantul. Dar ce este dincolo de Universul creat, numit de apostolul Pavel "al treilea cer"? Am vazut un documentar despre Universul creat, avand titlul "Calatorie pana la marginile Universului". Ce este dincolo de aceste "margini"? Exista zile ca si la noi? Sau zilele au venit in existenta numai odata cu crearea Universului?
Eu observ ca multi crestini nu fac distinctie intre Universul necreat numit in Vechiul Testamant ca "cerurile cerurilor" iar in Noul Testament ca "al treilea cer" si Universul creat, de aici si credinta ca in cer, zilele vor fi ca cele de pe pamant.

Stiai ca o zi pe Luna dureaza 14 zile terestre? Si ca pe Luna obiectele sunt cu de 6 ori mai usoare decat pe Pamant? Stiai ca pe Luna nu se aude nici un sunet (sunetul nu se propaga in vid). Nu se aude nici zgomotul asurzitor al rachetei.
Ca sa poti avea o zi in "al treilea cer", la fel ca o zi de pe pamant, iti trebuie un soare la fel ca cel in jurul caruia sa ne invartim cu planeta Pamant, un spatiu identic ca marime cu planeta Pamant si distante identice ca dintre Pamant si Soare. Sunt in al treilea cer toate acestea?
---
Pace, har si binecuvantari,
Pentru sora XX,
Sora XX a scris:
“3.Stim ca Pamantul ca si Universul este guvernat de anumite legi, daca acestea se schimba, nu crezi ca totul se schimba?”
Am mai accentuat si o fac din nou. Sunt trei ceruri si un singur pamant si fiecare arata diferit. Noi vom fi in al treilea cer, daca vom fi acceptati ca membrii in grupul Miresei. Daca se schimba ceva, are o cauza si un efect. Eu am adus ca dovada, legea alimentatiei, care s-a schimbat si care se va mai schimba, ca sa revina la starea de intaia oara. Scopul lui Dumnezeu este sa restabileze totul cum a fost, sa se faca voia sa pe pamant, cum se face in cer (in cerul al treilea).
Am dat acest exemplu, deoarece se poate urmari foarte usor din paginile Bibliei. Si am dat-o, ca sa arat ca o lege se poate dezlega. Si nu numai o lege, ci si chiar un set intreg de legi, cum a fost Legea data la Sinai:
"Fiindca el este pacea noastra, care a facut din doi unul si a daramat peretele din mijloc al despartirii,
ABOLIND in carnea lui dusmania, LEGEA PORUNCILOR IN RANDUIELI" Efeseni 2:14,15
Aceste legi au fost abolite pentru ca:
1. S-a schimbat preotia
2. S-a schimbat cadrul de implementare (locatia in care urmau sa vietuiasca urmand sa fie cerul)
In noul cadru (cerul al treilea), sabatul nu mai este obligatoriu, fiindca sabatul a fost facut pentru oameni si nu pentru ingeri. Sabatul era obligatoriu in vechiul cadru, care era pamantul (tara) lui Israel. Legea si prorocii au tinut pana la Ioan si poruncile lor erau pentru pamanteni, de la el incoace s-au propovaduit poruncile cerului, pentru ca cei ce le implineau ajungeau in cer.
---
Pace, har si binecuvantari,
Pentru sora XX,
Sora XX a scris:
“4.Nu crezi ca Legea lui Dumnezeu, se confunda UNEORI cu legea ADAUGATA dupa patru sute treizei de ani?
"Iata ce vreau sa zic: un testament confirmat de Dumnezeu mai inainte, NU POATE FI DESFIINTAT, asa ca fagaduinta sa fie desfiintata de LEGEA care a venit dupa 430 ani."(Galateni 3-17)”
In versetul in cauza este vorba de testament de mostenitor. Testamentul in cauza era promisiunea lui Dumnezeu facuta lui Avraam, ca in samanta lui vor fi binecuvantate toate neamurile. Aceasta promisiune Legea data la Sinai nu a desfiintat-o.
Dar ca sa revin la ce ai vrut sa scrii - banuiesc doar - tu te referi la legislatia ce era inainte de legea data la Sinai. Aceasta legislatie de inainte de Sinai, se poate reconstitui din Biblie.
1. Legea (vocea) constiintei, implantata in fiecare om, este o lege ereditara, prin care omul - daca ar fi atent - poate cunoaste binele si sa-l faca (Geneza 3:22, Geneza 4:7, Fapte 17:27, Romani 2:15)
2. La legea constiintei, mai tarziu s-au adaugat legi ajutatoare
- "Legile noahice (date lui Noe)" poruncite in interes alimentar si al justitiei si mai tarziu "legea circumciziei", care a fost o lege data in interes sanitar (pentru a preveni boli sexuale)
Nu au fost date alte legi, nici cea a sabatului. Dovada este clara: "Te-ai coborât pe Muntele Sinai, le-ai vorbit din ceruri şi le-ai dat judecăţi drepte, legi adevărate, rânduieli şi porunci bune.
Le-ai făcut cunoscut sabatul Tău cel sfânt şi le-ai dat prin slujitorul Tău Moise, porunci, rânduieli şi o lege." Neemia 9:13,14

Daca esti sincer, si te tii de cuvantul din Neemia 9:13,14, nu ai cum sa le confunzi. Oamenii nu au cunoscut notiunea sabatului, fiindca acest lucru i-a fost descoperit lui Moise, pe muntele Sinai.
---
Pace, har si binecuvantari,
Ptr. sora XX,
Sora XX a scris:
“5.Care este LEGEA ADAUGATA, si de ce s-a adaugat aceasta lege?”
Legea adaugata este cea rostita la Muntele Sinai.
Redau un citat, conform cu textul grec.
"Atunci pentruce-i Legea? Ea a fost adăugată din pricina incălcărilor, pînă cînd avea să vină "Sămînţa", căreia îi fusese făcută promisiunea dată prin îngeri, in mîna unui mijlocitor."
Galateni 3:19
Textul grec nu contine "din pricina incalcarilor de lege", ci este mai scurt "din pricina incalcarilor". Despre ce incalcari este vorba aici? Despre incalcarile constiintei, a bunului simt implantat in fiecare om.
Oamenii nu mai ascultau de glasul constiintei, acea lege nescrisa, acel "bun simt" din inima noastra si astfel s-au inradacinat anumite practici, care trebuiau banate, interzise. "Sa nu faci cutare... sa nu faci cutare..."
O sa dau un exemplu. Se spune ca eschimosii nu aveau in obicei sa injure, pana la contactul cu europenii. Vocabularul si cultura lor nu cunostea aceasta practica desi ei niciodata nu au avut o Biblie sau o lege autohtona scrisa in aceasta privinta. Dar acest "bun simt", mostenit din mosi stramosi de la patriarhul Noe, a fost contaminat de contactul cu cultura europeana. Cultura lor morala a fost "incalcata" si in acest caz era necesar sa se spuna "sa nu injurati ca europenii". Acest pacat era ceva nou si trebuia banat. Deci legea banarii injuraturilor ar fi venit ca o contrapondere la noul pacat introdus. Pana nu exista pacatul injuraturilor la eschimosi, nu au avut nevoie de o lege contra acestui pacat. La fel, inainte de caderea in pacat, in Eden nu a existat pacat, deci nu era necesara o lege de zece porunci contra a zece pacate.
---
Pace, har si binecuvantari,

Pentru sora XX:
Sora XX a scris:
“6.Daca dupa parerea unora SABATUL nu se mai tine , de ce colosenii(neamuri) il tineau(Col.2.16),”
Raspund doar la un verset, lasand celelalte pentru postarile viitoare.
"Nimeni, dar, sa nu va judece cu privire la mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privire la o luna noua sau cu privire la o zi de Sabat,"
Coloseni 2:16
Textul poate fi interpretat si in directia opusa interpretarii tale: nu putem fi judecati de incalcarea sabatului, odata ce nu suntem sub Legea care o poruncea. Si tocmai asta zice la versetul 14:
"A sters inscrisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce." (Col.2:14)
Cuprindea acest "inscris" legal sabatul?
"Acum, daca slujba aducatoare de moarte, scrisa si sapata in pietre, era cu atata slava, incat fiii lui Israel nu puteau sa-si pironeasca ochii asupra fetei lui Moise, din pricina stralucirii fetei lui, macar ca stralucirea aceasta era trecatoare," (2Cor.3:7)
"Atunci unii din partida fariseilor, care crezusera, s-au ridicat si au zis ca Neamurile trebuie sa fie taiate imprejur si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise (....) Acum, dar, de ce ispititi pe Dumnezeu si puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta?
(...) Fiindca am auzit ca unii, plecati dintre noi fara vreo insarcinare din partea noastra, v-au tulburat prin vorbirile lor si v-au zdruncinat sufletele, zicand sa va taiati imprejur si sa paziti Legea;"
Fapte 15:5,10,24
Unul din textele de mai de sus, nareaza episodul in care Moise se coboara de pe muntele Sinai cu tablele Legii in mana, fata lui radiind de gloria lui Dumnezeu incat si-a pus o invelitoare. Textul spune ca aceasta Lege era "aducatoare de moarte". De ce? Din pricina ca nu era buna? Doamne fereste! Mai degraba din pricina colectivitatii slabe ("nici parintii nostrii, nici noi"), care nu o putea duce:
"Acum, dar, de ce ispititi pe Dumnezeu si puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta?"
DESEORI, sau poate INTOTDEAUNA uitam UN FACTOR ESENTIAL: LEGEA ERA COLECTIVA SI TREBUIA IMPLINIT COLECTIV. IAR DACA COLECTIVITATEA ESTE SLABA LEGEA NU SE POATE IMPLEMENTA. Asta spune apostolul Petru.
Sa luam un exemplu. David trebuia ucis cu pietre, dupa propunerea indecenta pe care i-a facut-o Batsebei. Prima care trebuia sa arunce piatra in el a fost chiar Batseba. Dar ea, nu numai ca nu aplica Legea, dupa care trebuia sa strige in gura mare, dar i se daruieste bine mersi, contrar Legii. Si cei ce trebuiau sa o duca pe Batseba la imparat au gresit, trebuiau sa il sfatuiasca in directia opusa: Imparate n-ai dreptul la asa ceva! Lasa femeia in pace!
---
Pace, har si binecuvantari,
Pentru sora XX.
Sora XX a scris:
", de ce SABATUL se va tine in necazul cel mare(Matei 24.20-21) si in mileniu (Ezec.45.17;46.3,4), DE CE?”
Am reformulat o parte din raspunsul dat ieri, il pun din nou in aceasta forma:
"Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta. Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi." Matei 24:20,21
Versetul acesta trebuie analizat in context. La inceputul capitolului se arata ca discutia in care se spune aceasta fraza, apare dupa ce Domnul Isus si apostolii au vizitat cladirile templului din Ierusalim. Atunci el le-a spus:
"Şi ieşind Iisus din templu, S-a dus şi s-au apropiat de el ucenicii Lui, ca să-I arate clădirile templului.
Iar El, răspunzând, le-a zis: Vedeţi toate acestea? Adevărat grăiesc vouă: Nu va rămâne aici piatră pe piatră, care să nu se risipească." Matei 24:1,2
Marcati de acest raspuns, ucenicii l-au rugat sa le explice cand urma sa se intample acest lucru:
"Şi şezând El pe Muntele Măslinilor, au venit la El ucenicii, de o parte, zicând: Spune nouă când vor fi acestea şi care este semnul venirii Tale şi al sfârşitului veacului?" Matei 24:3

Dupa cum vedem, este o intrebare dupa care mai sunt doua intrebari.
In total sunt trei intrebari, deci trebuie sa fie trei raspunsuri:
1. Cand vor fi distruse cladirile templului din Ierusalim?
2. Care este semnul venirii Domnului Isus?
3. Care este semnul sfarsitului veacului?
In prima parte a raspunsului, Domnul Isus face o trecere in revista a situatiei in termeni generali, aratand ca problemele grave cu care se confrunta oamenii din veacul acesta (lideri amagitori, razboaie, vesti despre razboaie, epidemii, foamete, cutremure, ura si persecutii crunte ca raspuns la vestirea evengheliei) NU TREBUIE CONFUNDATE cu SEMNELE CLARE care vor marca atat sfarsitul sistemului iudaic cat si sfarsitul sistemului uman per ansamblu (versetele 4 - 14). Abia dupa aceasta prezentare generala, trece sa raspunda concret si incepe cu prezentarea raspunsului la intrebarea nr 1. Cand vor fi distruse cladirile templului din Ierusalim?
El da urmatorul raspuns:
15. Deci, când veţi vedea urâciunea pustiirii ce s-a zis prin Daniel proorocul, stând în locul cel sfânt - cine citeşte să înţeleagă -
16.       Atunci cei din Iudeea să fugă în munţi.
17.       Cel ce va fi pe casă să nu se coboare, ca să-şi ia lucrurile din casă.
18.       Iar cel ce va fi în ţarină să nu se întoarcă înapoi, ca să-şi ia haina.
19.       Vai de cele însărcinate şi de cele ce vor alăpta în zilele acelea!
20.       Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta.
21.       Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi.
22.       Şi de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleşi se vor scurta acele zile.
23.       Atunci, de vă va zice cineva: Iată, Mesia este aici sau dincolo, să nu-l credeţi.

Vedem aici ca este vorba de Iudea si de necazul cel mare ce urma sa vina asupra Iudeii, prin armatele romane, cum a prezis profetul Daniel. Acest mare necaz nu trebuie confundat cu necazul cel mare descris in Apocalipsa. Expresia de la versetul 21 "cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi" se refera tot la Iudea, deoarece niciodata nu a fost un necaz asa de teribil peste evrei cum a fost cel inaugurat de romani. Romanii au facut prapad tara lui Israel, si au ucis cu mult mai multi oameni ca babilonienii si cu o brutalitate mai mare, suferintele si chinul indurat de populatie fiind cu mult mai mari ca atunci.
Versetul 22 arata micul ragaz in care armatele romane s-au retras pentru putin timp in anul 66, ca sa revina cu si mai mare furie distrugatoare. In acest mic ragaz trebuia ca credinciosii sa se adaposteasca in munti, ceea ce au si facut refugiindu-se in muntii de dincolo de Iordan.
De ce urma ca fuga sa fie si mai grea in iarna? Vorba presedintele Basescu "iarna nu-i ca vara" a ajuns celebra, adica iarna este mai greu ca sa te refuciezi din fata armatelor de ocupatie. Dureros de simplu.
De ce urma ca fuga sa fie si mai grea, INTR-O ZI DE SABAT? Deoarece daca fuga incepea intr-o zi de sabat, mentalitatea celorlalti (a evreilor necrestini) ar fi fost una de opozitie sau chiar de persecutie, din moment ce acestia credeau ca nu ai voie sa calatoresti in ziua sabatului.
Prin urmare, nu avem cadru contextual ca sa putem plasa aceste evenimente dureroase in necazul cel mare aratat in cartea Apocalipsa. Aici este vorba doar de necazul cel mare al evreilor din primul secol, care s-a si implinit cu varf si inca indesat. Profetul Daniel a prezis ca razboiul cu romanii urma sa tina pana la distrugerea totala a Iudeii, ceea ce s-a si intamplat... Dupa reprimarea rascoalei condusa de Bar Kochba (123- 125), au ramas nedistruse doar cateva localitati in Galileea.
Referitor la textele din Ezec.45.17;46.3,4 se refera la situatia de pe pamant, ori in mileniul mesianic Mireasa va fi in cer, unde nu se fac asa ceva. Mireasa este rapita, glorificata - adica trupurile lor vor fi nu din carne si sange, ci din duh si va domni din cer, peste pamant.
---
Pace, har si binecuvantari,
Pentru sora XX:
Sora XX a scris:
“7.Nu crezi ca Dumnezeu vrea sa ne aduca la CADRUL de la inceput?”

Care a fost cadrul de la inceput? Geneza 2:17 spune ca oamenii nu au cunoscut binele si raul. Ce este raul? Absenta binelui. Ce este binele? Absenta raului. Daca nu exista rau, nu exista nici bine.
Cam asa au stat lucrurile si cu privire la zile. "Ziua" este una dintre unitatile de masura a timpului. Ce este de fapt o zi? Rotatia pamantului in jurul axei sale, care se face odata la 24 de ore. Putea exista acest timp atunci cand nu exista planeta Pamant? Nu, deoarece "timpul" este perceptia dintre doua evenimente, in cazul unei zile, aceste doua evenimente fiind inceperea parcurgerii rotatiei in jurul axei sale si sfarsitul acestei rotatii in jurul axei sale.
http://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_rotation
http://www.geografialumii.ro/planeta-pamant/miscarile-pamantului
Cum este "cadrul" in al treilea cer? Fiindca in viitorul existential Mireasa se raporteaza la cadrul de acolo si la situatia de acolo. Ori despre sabat scrie clar: Sabatul a fost facut pentru oameni.
"Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat." Marcu 2:27
---
Pace, har si binecuvantare,
Sora XX a scris:
“8. Crezi ca acest CADRU poate exista fara ziua a saptea , ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu?”
Cadrul legal nu il alegem noi. Eu cand ma intorc la un cadru nu ma intorc la ce cadru as vrea eu, ci la ce cadru imi este oferit de Cuvant.
Si acesta este clar, este o lumina pentru mintea noastra:
Neemia 9:
13. Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.
14. Le-ai facut cunoscut Sabatul Tau cel sfant si le-ai dat prin robul Tau Moise, porunci, invataturi si o Lege.

Daca suntem sinceri si nu umblam sa ne ghidam dupa altceva, trebuie sa admitem ca evreii de pe timpul lui Moise nu au stiut de sabat pana la muntele Sinai.
Nu ne raman decat doua motive probabile:
a. Fie Dumnezeu nu l-a descoperit INCA sabatul pana atunci nimanui de pe pamant
b. Fie l-a descoperit dar stramosii evreilor l-au uitat compet undeva in istorie si a fost necesar reinstituirea lui
Eu optez pentru punctul a. deoarece nu am gasit versete biblice care ar sprijini punctul b.
---
Pace, har si binecuvantari,
Nu incurci deloc frate XX, din contra intrebarea ta este binevenita si se potriveste si aici ca o paranteza. La intrebarea nr 2 raspund intr-o alta postare.
Fratele XX a scris:
“Imi permiteti sa va incurc putin?
E ceva ce nu inteleg eu foarte bine si anume:
"1. La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.
2. Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu se mişca pe deasupra apelor.
3. Dumnezeu a zis: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.
4. Dumnezeu a văzut că lumina era bună; şi Dumnezeu a despărţit lumina de întuneric.
5. Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua întâi.
6. Dumnezeu a zis: "Să fie o întindere între ape, şi ea să despartă apele de ape."
7. Şi Dumnezeu a făcut întinderea, şi ea a despărţit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Şi aşa a fost.
8. Dumnezeu a numit întinderea cer. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a doua.
9. Dumnezeu a zis: "Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, şi să se arate uscatul!" Şi aşa a fost.
10. Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
11. Apoi Dumnezeu a zis: "Să dea pământul verdeaţă, iarbă cu sămânţă, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor şi care să aibă în ei sămânţa lor pe pământ." Şi aşa a fost.
12. Pământul a dat verdeaţă, iarbă cu sămânţă după soiul ei, şi pomi care fac rod şi care îşi au sămânţa în ei, după soiul lor. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
13. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a treia.
14. Dumnezeu a zis: "Să fie nişte luminători.."
1. A fost o seara si o dimineata....fara soare?”
Da, fara soare. Dar ce este "soarele"?
Dupa regula credintei din Evrei 11:3, tot ce a fost creat s-a creat din "lucrurile care nu se vad". Expresia creatie "ex-nihilo" "din nimic" nu-si are originea in Biblie, ci in cartile apocrife. In fizica nu exista "nimic". Chiar si vidul din spatiu este o forma de energie latenta, spatiul fiind un lant continuu de energie, pe care o vedem imbracata in diferite forme.
Ce este asadar "soarele"?
O masa de hidrogen neluminos, ce se transforma intr-o masa de heliu, fiind presarat cu diferite materiale grele, toate acestea generand mai apoi "lumina". Ei bine, sursa de lumina ce venea pe pamant, a fost tot dintr-o astfel de masa, din care mai apoi a fost creat soarele si ceilalti astrii. E ca si la aluatul dintr-o fabrica ce se framanta intr-un vas mai mare, din care mai apoi se fac multe painite. Din acest 'aluat luminos' s-a facut mai apoi soarele din galaxia noastra si celelalte stele.
Prin urmare masa aceasta de lumina (aflata la uriase distante de Pamant) trebuia sa fi fost cu mult mai mare ca soarele si efectele ei la fel. Cat timp planeta Pamant a fost cu fata spre aceasta sursa de lumina, temperatura de pe suprafata ei, care era imbracata intr-un invelis oceanic de apa, a crescut foarte mult, generand o fierbere a acestui ocean si ridicarea unei cantitati mari de vapori in spatiul gravitational, creandu-se astfel o atmosfera si deasupra ei un plafon de apa cristalina, gen "bula de sapun".

Atmosfera si plafonul de apa tip "bula de sapun" a aparut in a doua zi, deci acest colos de hidrogen in reactie, a lucrat "repede" la comanda lui Dumnezeu.
Tot cu ajutorul acestei mari mase de lumina s-a uscat mai apoi scoarta terestra in a doua zi, care a fost scoasa din oceanul planetar cu ajutorul vulcanilor, formandu-se placile techtonice, care plutesc pe lava incandescenta din subsfera pamantului.
La fel, aceasta masa de lumina a slujit si la germinatia si fotosinteza vegetatiei.
Apoi, aceasta masa de lumina, a fost dislocata in bucati, cum se fac painitele dintr-un aluat mai mare. Asa a aparut roiul stelar, stelele.
In abordarea explicativa a Genezei 1, se comit doua greseli:
1. creatia ex-nihilo
2. "cerurile" din Geneza 1:1 este la pluralul dual si nu plural multiplu.
Creatia ex-nihilo ce apare in mai toate crezurile, nu se justifica pe baza marturiei de credinta din Evrei 11:3.
Geneza 1:1 nu justifica ideea ca "cerul al treilea" si planeta Pamant (cu oceanul de apa de pe el) ar fi fost create in ziua intai. In ziua intai a fost creata doar "lumina" fizica din cerul al doilea. Exodul 20:11 se incadreaza foarte bine aici:
- cerul mic separandu-se din cerul mare, da nastere la "ceruri" plural dual
- apoi apare pamantul scos din apa, la acest pamant se refera textul si nu la planeta per ansamblu
- de "mare" putem vorbi doar dupa ce se separa "invelisul de apa al planetei" in doua parti, si mai apoi iese la iveala 'pamantul', adica suprafata terestra.
Nu stim timpul (ca durata masurabila) ce se scurge de la "inceput" (cand se separa spatiul al doilea de spatiul al treilea) si pana in prima zi, cand apare lumina.
Ce este "spatiul"? Spatiul este un vid energetic latent intunecos "pe dinafara", adica privit din exterior. Acest vid energetic latent este necreat.
La inceput, din acest vid primordial (numit "cerul al treilea"), s-a partajat un vid urias, numit "cerul al doilea". Apoi in acest al doilea cer, s-a partajat un alt vid, numit cerul intai, in care existam. In acest vid s-a creat planeta Pamant, care a fost imbracat complet cu un urias ocean planetar. Toate acestea au fost create inainte de ziua intai.
---
Pace, har si binecuvantare,

Fratele XX a scris:
“2. Si ca sa ramanem la subiect: Care va fi in cer diferenta dintre o "zi" de sarbatoare si o zi...ca toate zilele? Sigur ca vorbim din curiozitate si nu va intreb ca si cum unul dintre noi a fost acolo so stie...dar ravnim sa ajungem intr-o buna zi si oricum va fi acolo...suntem siguri ca va fi bine :)”
Nu stiu... insa privind la vastul univers instelat si la distantele mari dintre stele - care este doar cerul al doilea - si dupa marturia Scripturii, aceste stele au fost facute intr-o zi de 24 de ore sau chiar mai putin, nu pot sa nu observ ca trebuie sa fie ceva diferenta.
1. cat putem noi calatori intr-o zi de 24 de ore, ca sa facem anumite lucruri?
2. cat poate Dumnezeu calatori intr-o zi de 24 de ore, ca sa faca anumite lucruri?
Acest raport de diferenta nu este nici cat raportul dintre noi si furnici. Degeaba este spatiul si timpul la fel pentru furnici, ca si pentru oameni, limitele creatiei lor isi spun cuvantul...
---
Pace, har si binecuvantari,
Fratele XX a scris:
“Acum, culmea, porunca a IV-a nu trebuie ținută aici și acum pentru că nu va trebui ținută nici în cer, dar porunca a VII-a trebuie ținută acum și aici cu toate că în cer nu va putea fi ținută! (Sau, poate tu ești deacord că se poate comite adulter, din moment ce în cer nu se va mai putea ține această poruncă (...!) - Doamne ferește!, Eu cred că nu susții așa ceva, cu toate că din comparația pe care am făcut-o din afirmațiile tale se poate deduce simplu o asemenea logică.
Te rog meditează la ce am scris, în puține cuvinte, și încă la ceva: Dacă știi vreun lucru care ne este interzis de Scripturi aici și acum, iar în cer ne va fi permis să-l facem să mi-l spui  și mie fie la chat, sau prin mesaj privat, cum vrei tu.
Domnul să fie cu voi !”
Da, ne este interzis orice tip de adulter, dar nu dupa "vechiul legamant", ci dupa "noul legamant". Legea si prorocii au tinut pana la Ioan, fapt confirmat si la primul consiliu de la Ierusalim. Insa "noul legamant" sub care suntem contine "lucruri noi si lucruri vechi" (porunci noi si porunci vechi).
Matei 13:52 Şi El le-a zis: "De aceea orice cărturar, care a învăţat ce trebuie despre Împărăţia cerurilor, se aseamănă cu un gospodar care scoate din vistieria lui lucruri noi şi lucruri vechi."
Legat de ce ne este interzis acum pe pamant si dezlegat in ceruri: preotia si judecatoria. Vom fi preoti pe timp de o mie de ani si judecatori pe timp de o mie de ani.
Mie imi este clar ce am de facut aici pe pamant. Nu am gasit nicaieri in Noul Testament, ca ar trebui sa tin o anumita zi, ca sabat, asa cum este descris in Vechiul Testament. Insa asta nu imi interzice odihna, din contra, am o odihna "ca de sabat", daca raman in voia lui Dumnezeu. Dar cei ce nu raman in voia lui Dumnezeu, nu au odihna, chiar daca tin o anumita zi. Mor de tineri, impovarati fie de griji si suprasolicitare fizica, cum ati prezentat si aici un caz de deces. Am cunoscut un tanar, care tinea sabatul, insa nu a tinut celelelte zile. A lucrat pe santier, probabil in exces si a murit. De tanar, facand infarct.
Deseori credem ca daca tinem mortis de ceva, vom fi paziti de altceva. Nu este asa, daca acel ceva de care tinem, nu face parte din voia lui Dumnezeu. Cunosc un om care a tinut post zi de zi pana la amiaza si in restul zilei a fost vegetarian. Credea ca va fi ca Daniel. Din nefericire a ajuns la ospiciu, la Borsa. Un alt caz: o femeie a tinut sa fie si ea vegetariana si asa a facut. A murit de leucemie. Probabil, un fruct sau o leguma, sau mai multe au fost stropite de o substanta nociva, care i-a atacat organismul.
Sabatul nu salveaza, nici vegetarianismul. Voia lui Dumnezeu salveaza. Iubirea, legea imparateasca da odihna imparateasca, "ca de sabat". Este vorba de odihna pe care el a promis-o si ca o avertizare a spus-o celor ce nu pazesc voia lui: nu vor intra in odihna mea.
Logica mea, poate fi buna sau rea. Nu tinem sabatul, deoarece nici in cer nu vom tine sabatul. Si noi ne pregatim intr-acolo. Si am scris ca este din cauza timpului, deoarece acolo "fiind mai presus decat oamenii" vom experimenta timpul in alt fel, decat il experimenteaza oamenii, care sunt facuti mai prejos decat ingerii.
Ce este timpul? Distanta masurabila intre doua evenimente: inceputul rotatiei si sfarsitul rotatiei pamantului in jurul axei sale. Zilele de pe Luna nu vor fi identice cu zilele de pe pamant, nici cele de pe Marte si asa mai departe, deoarece se schimba "distanta masurabila" intre evenimentele de pe Luna, Marte, etc.. Doar un "pamant identic" cu al nostru ar putea genera un eveniment identic cu al nostru, adica "ziua". Exista in cerul al treilea un astfel de eveniment identic, care sa poata fi numita "zi"?
---
Pace, har si binecuvantare,

Am sa va raspund pe rand.
Fratele XX a scris:
“Frate ionica nu am stat sa cercetez dar ami pun o intrebare cum ati sesizat ca sabatul nu era cunoscut doar cind a fost descoperit pe muntele sinai,”
Eu asa cred, fiindca asa este scris si daca nu ar scrie nici eu nu as sti. Cuvantul lui Dumnezeu este un cuvant incercat si este o candela ce luceste in intuneric si ghideaza omul.
Exod 16:29. "Vedeti ca DOMNUL v-a dat sabatul;" Deci NU Adam, nu Noe, nu patriarhii, nu altcineva.
Cand le-a dat DOMNUL sabatul?
Neemia 9:13. "Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.
14. Le-ai facut cunoscut sabatul tau cel sfant si le-ai dat prin robul tau Moise, porunci, invataturi si o Lege."
---
Pace, har si binecuvantare,
Continui a raspunde:
Fratele XX a scris:
“pentru ca se spune ca Enoh a umblat cu Domnul....sub ce forma a umblat el cu Domnul sa faca ceva ce sa nu fi fost.....”
Geneza 3:22. DOMNUL Dumnezeu a zis: "Iata ca omul a ajuns ca unul din noi, cunoscand binele si raul. Sa-l impiedicam, dar, acum ca nu cumva sa-si intinda mana, sa ia si din pomul vietii, sa manance din el si sa traiasca in veci."
Ce trebuie sa faca un om (inclusiv Enoh, tu sau eu) care cunoaste binele si raul? SA FACA BINELE, impotrivindu-se raului, pacatului, sa stapaneasca peste pacat, care vine in lume prin pofte neangaduite.
Geneza 4:6. Si DOMNUL a zis lui Cain: "Pentru ce te-ai maniat si pentru ce ti s-a posomorat fata? 7. Nu-i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti."
 1Ioan 2:16-17. "Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vietii nu este de la Tatal..."
2Petru 1:4 "sa va faceti partasii firii dumnezeiesti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin pofte."
Enoh a umblat cu Dumnezeu, deoarece s-a ferit de lumea de atunci si de poftele necurate ale lumii de atunci.
---
Pace, har si binecuvantare,
Inca o parte din raspuns fratelui XX.
Fratele XX a scris:
“Avraam a ascultat de porunca Mea si a pazit ce i-am cerut, poruncile Mele,orinduierile Mele, si legile Mele....”
Ce porunci avea de implinit Avraam? Avea "lucrarea Legii" pe care a avut-o Cain si Abel, Enoh, Noe, fii lui Noe si pe care o au toate Neamurile, aceasta este legea constiintei, prin care omul poate cunoaste binele si raul si prin gandire poate sa aleaga binele.
Romani 2:14. Cand Neamurile, macar ca n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, isi sunt singuri lege;
15. si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor; fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gandurile lor, care sau se invinovatesc sau se dezvinovatesc intre ele.
Dar asta inseamna ca "lucrarea Legii" te face atotcunoscator?
Deuteronom 29:29. Lucrurile ascunse sunt ale DOMNULUI Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre si ale copiilor nostri, pe vecie, ca sa implinim toate cuvintele Legii acesteia.
Nu, lucrarea Legii nu te face atotcunoscator, are si ea o limita. De aceea omul are nevoie de descoperire. Din Biblie vedem ca omul, nu a primit o descoperire deplina a tainelor, ci ele au fost progresive. Sabatul a fost o revelatie, o descoperire, o taina ascunsa pana la Muntele Sinai.
Apoi, Avraam a avut legile date de Dumnezeu lui Noe, dupa Potop, si legea circumciziei.
Iarasi, legea circumciziei a fost o lege venita prin descoperire divina, altfel nu s-ar fi stiut la ce varsta este cel mai potrivit sa se faca la un bebelus.
Varsta de opt zile este cea mai potrivita, sangerarea este minima.
E adevarat ca in Egipt sunt niste picturi cu oamani care se circumcid matur, dar asta poate fi o preluare de traditie de la evrei. Egiptenii au preluat acest obicei de la evrei, vazand ca evreii nu sunt predispusi la boli sexuale. Numai ca egiptenii nu au preluat si data la care trebuie sa se faca circumciziile, cum arata picturile, asa ca cei ce le faceau in timp de maturitate sufereau mult, cum au suferit si cei din Sihem, de pe timpul lui Iacov.
---
Pace, har si binecuvantare,
Fratele XX a scris:
“....ar fi prea imposibil ca Avraam sa faca toate si sa nu fi cunoscut despre ziua in care Domnul a facut cerurile si paminturile si tot ce este pe el si in ziua a saptea sa odihnit si a mai facut doua lucruri a binecuvintato si a sfintito Geneza 2:1-3”
Frate XX, in lipsa dovezilor directe, ramane doar o supozitie. Sabatul i-a fost descoperit DIRECT lui Moise pe Muntele Sinai, prin el apoi tot poporul a luat cunostinta, ca aceasta zi a fost binecuvantata si sfintita.
Neemia 9:
13. Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.
14. Le-ai facut cunoscut sabatul tau cel sfant si le-ai dat prin robul tau Moise, porunci, invataturi si o lege.
Avraam nu a cunoscut nici numele lui Dumnezeu, YHWH, fapt ascuns de textul masoretic:
Varianta a.
- fie fiind inserat din proprie initiativa a masoretilor in rugaciunea lui Iacov,
Varianta b.
- fie de catre aceia de la care au copiat masoretii textul

Exodul (Esirea) 6
1. DOMNUL (YHWH) a zis lui Moise: "Vei vedea acum ce voi face lui faraon: o mana puternica il va sili sa-i lase sa plece; da, o mana puternica il va sili sa-i izgoneasca din tara lui."
2. Dumnezeu a mai vorbit lui Moise si i-a zis: "Eu sunt DOMNUL (YHWH).
3. Eu M-am aratat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, ca Dumnezeul cel Atotputernic; dar n-am fost cunoscut de ei sub Numele Meu ca DOMNUL (YHWH)."
Deci Moise este acela care a descoperit atat sabatul cat si numele divin.
---
Pace, har si binecuvantare,
Frate XX, ai scris:
“Se spune ca Noe era un om neprihanit si fara pata intre cei din vremea lui....sa intelegem cum poate o persoana sa ajunga neprihanit si fara pata pe timpul acela care era Noe”
Frate drag, eu nu am citit nicaieri ca el sau altul ar fi tinut sabatul pana pe vremea lui Moise, care a avut maretul har de a primi numele divin, sabatul si legea. In lipsa versetelor, varianta ramane o simpla ipoteza. Totusi, de ce era Noe neprihanit si fara pata? Noe era neprihanit si fara pata, deoarece nu a umblat cu lumea de atunci, nu a iubit lumea de atunci, cu placerile si poftele ei, cu laudarosia ei. S-a separat de lume in sens deplin. Aici e secretul: daca nu umblii cu lumea instrainata de Dumnezeu, umblii cu Dumnezeu si cu Dumnezeu e sfintenie, e neprihanire.
Noe nu a avut:
1. pofta carnii
2. pofta ochilor
3. laudarosia vietii
1Ioan 2:16
In treacat spun, am vazut o adunare din SUA si mare mi-a fost mirarea, toti unul si unul de la mic la mare erau supraponderali. Unde e moderatia? Mai esti neprihanit fata de trupul tau cand il imbuibezi? Multi pocaiti condamna betia, dar nu condamna imbuibarea cu mancare, care este tot un soi de betie, "betia de a manca pe rupte" (bulimie). Face parte din duhul lumii: este pofta carnii.

Apoi sa ne uitam la fratii si surorile pocaite, majoritatea acelor care merg in strainatate, majoritatea ce aspiratii au (nu scriu "toti" ): sa aiba case frumoase si masini frumoase, lucruri scumpe si la moda, ca sa fie "in rand cu lumea". Este duhul lumii: pofta ochilor si laudarosia vietii. Dar cu ce pret? Am venit odata cu masina de ocazie din Cluj spre Ghelra si eram cu nepocaiti. Unul din ei povestea ca a fost in Israel si ca a fost cu o familie de pocaiti. Spunea ca l-a imbatat pe fratele (culmea, un frate al carui cult interzice total bautura) si i-a sedus sotia (tot din acelasi cult), o mandrete de femeie, se lauda el. Merita pretul? Bani multi, suflete ruinate de boli si de pacate.
--
Pace, har si binecuvantare,
Frate XX, buna remarca, oamenii de acest fel sunt putini, de aceea biserica, adunarea adevarata se completeaza asa de tarziu. Inca nu a intrat numarul suficient, din cauza ca multi nu corespund si sunt respinsi de pe lista cerului. Sunt multi chemati, dar putini alesi. Probabil sunt prea putini care sunt mantuiti cum se si scrie caci ingusta este calea si putini umbla pe ea. Dumnezeu doreste sa intre mai multi si tot amana timpul, pana se va completa tot numarul dorit de el.
Fratele XX a scris:
“si in zilele noastre cu legi,porunci,rinduieli si multe invataturi de la apostotli si cu proroci si visatoti si rascumparati de marele Imparat prin jertfa sa de pe Golgota nu se gasesc persoane in zilele noastre neprihaniti si fara pata....cum este descris si in psalm 14 Domnul se uita de la inaltimea cerurilor peste fii oamenilor sa vada de este vreunul care sa aibe pricepere si care sa caute pe Dumnezeu....etc versetele continua..”
---
Pace, har si binecuvantare,
Fratele XX a scris:
“intradevar Sabatul na fost ca si pe munte prin viu grai ca omul sa auda dar tot cei posibil ca Adam cind a iesit din gradina edenului stia ce are de facut si cum trebuia sa-i slujeasca Domnului ca dupa nasterea care a fost cu Set ne declara scriptura in Geneza 4:26 atunci au inceput oameni sa cheme Numele Domnului....”
Atunci de ce nu scrie asa? De ce nu este nici o referinta? De ce in ce priveste tinerea sabatului totul incepe de la Muntele Sinai? Pe sentimente si ganduri nu putem cladi. Iar in ce priveste Geneza 4:26 avem de a face iarasi cu o "corectie" a scribilor. Patriarhii nu au cunoscut numele divin, el a fost descoperit abia lui Moise.
International Standard Version
Seth also fathered a son, whom he named Enosh. At that time, profaning the name of the LORD began.
Versiunea Standard Internationala
"Set deasemenea a dat nastere unui fiu pe care el l-a numit Enos. In acel timp, a inceput profanarea numelui DOMNULUI."

Aveti Intrebari Importante?

Sunteti in cautarea lui Dumnezeu?
Cautati raspunsuri din Biblie?
Aveti o intrebare despre Dumnezeu si Biblie?
Aveti o intrebare despre Viata si Moarte?
Aveti o intrebare despre Evanghelie?
Aveti o intrebare despre orice altceva legat de crestinism?
Cautati o partasie crestina adevarata?

Va rog intrebati, scriind la comentarii.

Va invit sa cititi si celelalte bloguri cu tematica biblica:

Blog: Har Si Mantuire

Blog: Biblia Antica

Blog: Imparatia Mesianica

Blog: Murim Sau Nu Murim? Ce Spun Dumnezeu Si Satan In Cea Mai Veche Controversa?

Blog: Profetii Implinite



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu